Gdzie na wypoczynek nad morzem? Trochę wskazówek, o których nie słyszałeś

Polskie morze stanowi świetną alternatywę, jeśli chodzi o spędzenie letnich wakacji. Nadmorskie kurorty prezentują zróżnicowaną ofertę dotyczącą rozrywki i noclegów zależnie od rozmiarów i położenia. Istnieją w Polsce miejsca słynące z wyjątkowo zadbanych i pięknych plaż. Za to często jest tak, że najliczniej odwiedzane i popularne nadmorskie kurorty posiadają bardzo wąską i krótką plażę. Tak jest na przykład w Sopocie. Oprócz tego modne miejscowości są w większości przypadków niezwykle tłoczne, co utrudnia odpoczynek.
Z tego powodu wiele ludzi na urlop wybiera kurorty niewielkie, takie jak na przykład Dźwirzyno (www.eholiday.pl). Wprawdzie plaże w tego rodzaju miejscowościach także bywają tłoczne, jednak wystarczy odejść kilkadziesiąt metrów, by odszukać miejsce mniej tłoczne, a czasami nawet zupełnie bezludne.

Co zjeść?

Może zainteresują ciebie także

W jaki sposób lubimy spędzać wczasy?

Letnia pogoda dopisuje. Słońce wreszcie mocno przygrzewa, a my możemy zacząć pakować się na nadchodzące dużymi krokami wczasy. Nie mogliśmy się doczekać tej chwili. O wypoczynku marzyliśmy już od bardzo dawna. Mamy już po dziurki w nosie powszednich obowiązków. W pracy każdą swobodną chwilę spędzamy na oglądaniu kolorowych folderów biur turystycznych, wymyślając przy tym podróż naszych marzeń.


Plaża nad Bałtykiem
Opracowanie: MVolkmann
Zaczerpnięte z: http://www.flickr.com
Wakacje są bardzo specyficznym okresem, kiedy nierzadko najpoważniejszym problemem jest to, co w danym dniu zjeść na obiad. Wiele osób jest zdania, że wakacje nad morzem bez skonsumowania ryby się nie liczą. Z tego powodu niezwykle chętnie odwiedzane są jadłodajnie i restauracje oferujące smażoną i grillowaną rybę morską. Należy jednak pamiętać, że w przeważającej ilości ryby te występujące w zestawach obiadowych pochodzą z hurtowni, a w dużej części nie były nawet złowione w polskim morzu. Należy przywiązywać wagę do tego, jaką rybę się zamawia. W okolicach lipca i sierpnia, czyli w najpopularniejszym okresie urlopowym, w Bałtyku łowi się tylko śledzia i flądrę, i właśnie te ryby można zjeść z przeświadczeniem, że są świeże. Podobnie jest z rybami wędzonymi, spora liczba sprzedawców otrzymuje transporty ryb już po wędzeniu, które jedynie wieszane są w zimnym dymie.
1 2
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.